(+36) 30 492 3521 venhajo@europahajo.hu

A századforduló gőzhajói

Állandó kiállítás a Kossuth Múzeumhajón

Megtekinthető: 2017. január 25-től

Fedezze fel az 1913-ban épült Kossuth Múzeumhajót, a korának jellegzetes típusából fennmaradt utolsó példányt, mely egészen 1979-og hajózott a Dunán!

A Közlekedési Múzeum tulajdonában levő jármű fedélzetén ingyenesen látogatható kiállítás emlékezik meg a korszakról, amiben a gőzhajó szolgálatban állt.

Nyitva tartás

A századforduló gőzhajói című tárlat ingyenesen tekinthető meg a hét minden napján 12.00-22.00 óra között.

Korábban még nem látott képeket is felvonultató gőzhajózástörténeti ingyenesen látogatható kiállítást mutat be a Közlekedési Múzeum különleges műemlék kiállítóhelyén, a Kossuth Múzeumhajón. Az új állandó tárlat az 1913-ban eredetileg Ferencz Ferdinánd Főherceg névre keresztelt hajó születésének és működésének korszakát felelevenítve mutatja be a századforduló híres gőzhajóit, így a számos hazai és nemzetközi protokolláris esemény helyszínéül szolgáló, eredetileg Zsófia Hercegnő nevet viselő sétahajót, a korabeli pozsonyi és budapesti átkelőhajózást, valamint a Vaskapu-csatorna hajózástörténetét.

A száznégy éves műemlék Kossuth hajó az egyetlen eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Fedélzetén a hajózás számos érdekes relikviája megtalálható, így a jármű teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, valamint a gőzműködtetésű kormányszerkezet is. A kiállításban az egykori hajózási társaságok díszegyenruhái és díszkardjai mellett olyan hajós relikviák is megtalálhatóak, mint például a parancsjelző telegráf. A századfordulós hangulatot pedig egy korabeli bútorokkal berendezett kabin hozza vissza.

A Közlekedési Múzeum szándéka, hogy az egyedülálló értéket képviselő múzeumhajóra ezzel a kiállítással és terveik szerint a későbbiekben itt megvalósuló programokkal is felhívják a figyelmet.